Felfigyeltek rá, hogy ki nyerte meg a múlt heti miklósfai Répafesztivált a hagyományos répás ételek kategóriában? Nem? Pedig érdekes. Egy olyan csapat, melynek a neve az utóbbi két évben szitokszóvá vált Nagykanizsán azok körében, akik mindig, mindent elleneznek, ami nem helyi gyökerű, mely nem a város keretein belül zajlik.
A PENSIO Minőségi Közétkeztetés Kft, mert róla van szó, két éve gazdája a város iskoláiban a közétkeztetésnek. Megjelenését hatalmas ellenállás kísérte. Ahol lehetett, – s volt, hogy lehetett, ez nem vitás- belekötöttek munkájukba, intézkedéseikbe, megkérdőjelezték még jó szándékukat is. Ez utóbbi persze teljesen értelmetlen, mert miért lenne érdeke rosszul végezni a rábízott feladatot, de tény, eleinte voltak gondok. Az átvett konyhai dolgozók, szakácsok nehezen szokták az új feltételeket, úgy tűnt, s ezt a szó szoros értelmében nyelvükön érezték gyerekek és felnőttek, mintha az új helyzetben elfelejtettek volna főzni. Aztán szépen lassan minden a helyére került. Gondok most is előfordulnak, ezzel együtt azt látni, hogy a társaság próbál alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz, szokásokhoz, komoly erőfeszítéseket tesz, hogy elfogadtassa magát Kanizsán. Tavaly komoly támogatója volt a Dödöllefesztiválnak, a maga módján segít az intézmények tanításon túli programjai lebonyolításában, vagy éppen csapatot nevez be a Répafesztiválra. És nyer. Nem a cég, hanem azok, akik a nevében megfőzték az idei legjobb babos répát, akik vélhetően a cég alkalmazottai. Azaz – minő felfedezés! – tudnak főzni! Akkor most már nincs más hátra – ezt a tudást kell egyértelműen megjeleníteni a hétköznapokban is. Nem hinném, hogy a munkáltatónak ezzel bármi gondja lenne.